Reflukshaiguse ravi...

Last post 11 Aug 08, 13:11 by Dr Benno Margus. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  08 Aug 08, 21:33 1735

Reflukshaiguse ravi...

Tere!

olen 28. aastane naine ja 2008. aasta märtsikuust on mind vaevanud kõrvetised. Läksin gastroenteroloogi vastuvõtule ja mulle kirjutati prootonpumba inhibiitorit 20 mg päevas. Võtsin seda rohtu kuu aega ja enesetunne paranes, kuid siis paari nädala pärast hakkas kõik jälle otsast peale.(Jälgin toitumist, ei suitseta, ei tarbi alkoholi.) Arst käskis edasi prootonpumba inhibiitorit võtta, tegingi teise kuuri. Nii kui tablettide võtmise lõpetasin, algasid jälle vaevused. Siis tehti gastroskoopia, tulemus: söögitoru läbitav, maos rohkesti limasekreeti, limaskest punetav, peristaltika elav, pülorus läbitav, bulbus ja alanev duodeenum on ii.  Leid: gastropathia erythematosa chr.***   reflux biliaris. Mida see tähendab?? Arst ütles, et kaebuste esinemisel võtaksin jälle rohtu, aga pidevalt ei pea võtma. Mure ongi selles, et ei saa kuidagi ilma rohtudeta. Paar päeva on normaalne ja siis hakkab kõrvetama, kurk valus ja neelata paha... Seega võtsin kolmanda kuu veel tablette. Nüüd käisin kurguarstil ja tema ütles, et see tablettide võtmine ei ole lahendus ja et ega neid ei saa-tohi võtma jääda, käskis mul reflukshaigusega tõsisemalt tegeleda... Ma ei oska enam midagi teha ja olen väga-väga mures. Kui kaua tohib neid rohte järjest kasutada ja mida ma peaksin tegema??  Olen lugenud, et reflukshaigusest ei paranegi, kas see tähendab, et tõenäoliselt suren varakult?  Need on kindlasti rumalad küsimused, aga ma olen meeleheitel.

Jään teie vastust ootama 

Kairi

•  11 Aug 08, 13:11 1737 in reply to 1735

Re: Reflukshaiguse ravi...

Reflukshaigus on krooniline haigus, mille vaevusi ja võimalike tüsistuste teket on võimalik raviga ära hoida. See tähendab seda, et reflukshaigus ei lühenda kuidagi eluiga, kui haigust raviga kontrolli all hoida. Kahjuks sellest haigusest päriselt tervistuda ei saa - raskemate haigusvariantide korral opereeritakse, kuid ka operatsioon ei anna alati 100% garantiid tervistumisele.
    Olen siin lugematu arv kordi vastanud, et reflukshaiguse ravi on püsiravi, selle katkestamisel tulevad enamikul haigetest vaevused üsna kiiresti tagasi, ka sellest olen kirjutanud siin vastustes, et see ravi on ohutu ka palju aastaid järjest tarvitades. On kergemaid haigusvariante, mille korral tõesti saab ravimit tarvitada vastavalt vaevuste esinemisele, kuid Teie kirjelduse põhjal võib järeldada, et Te vajate igapäevast püsravi.
    Gastroskoopialeiust loen ma välja seda, et Teil ösofagiiti ei olnud, seega on kui Te enne gastroskoopiale minekut ei olnud nimetatud ravimeid pidevalt vähemalt 1 kuu jooksul tarvitanud, siis Teil ongi niinimetatud ilma ösofagiidita haigusvorm, mis on võimaldab mitmetel patsientidel võtta ravimit vastavalt vajadusele, nii nagu Teile soovitati. Kuid elus ei ole alati kõik nii lihtne ja mustvalge - ka kergema haigusvormi puhul võib vaevuste tekkimise ärahoidmiseks vaja minna igapäevast püsiravi.
    Mis puutub reflukshaiguse söögitoruvälistesse ilmingutesse, milleks on ka kurguvalu, siis sellisel juhul on vaevuste kontrolli all hoidmiseks sageli vaja hoopis topeltannuses ravimit tarvitada.
    Seega soovitus Teile - kõigepealt, muretsemiseks põhjust ei ole. Võtke Teile määratud ravimit iga päev, saat vaevustest lahti ja mingeid ohtusid see endaga kaasa ei too, kui kurguvaevused sellega päris ei taandu, siis tuleb ravimit rohkem võtta.
    Minu poolt ei ole eetiline kommenteerida kurguarsti ütlust, et neid rohtusid ei tohi võtma jääda ja et see ei ole lahendus - kuid pean siiski tunnistama, et selline väide on meditsiiniliselt ebapädev ning ei ole kooskõlas tõenduspõhise meditsiini põhitõdedega, järelikult jääb mul üle vaid soovitada vahetada kurguarsti.

View as RSS news feed in XML