Endometrioosi ravi

Last post 12 May 08, 20:14 by Dr Brigita Tamm. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  30 Apr 08, 18:42 1522

Endometrioosi ravi

Tere!

2005 a. avastati mul raseduse ajal APCR+, peale sünnitust järgnenud uuringud kinnitasid, et tegemist ei olnud geneetilise probleemiga, vaid raseduse ajal omandatuga. Siiski keelati ära kõik hormoonravimid ja seetõttu kasutan tavalist spiraali. Mismoodi on võimalik ravida sellisel juhul endometrioosi? Lapsi ma rohkem saada ei soovi, on olnud 2 keisrilõiget. Kas laparaskoopilise op. saab endometrioosist lahti või võib see jälle korduda? Kas kogu naistevärgi väljalõikamine on lahendus? Mulle ütles üks naistearst, et teil võivad päevad ka koguaeg olla ja valud - kui ikka hormoone võtta ei tohi, siis ei ole midagi teha. Pole just eriti lootustandev ...

•  12 May 08, 20:14 1553 in reply to 1522

Vastus: Endometrioosi ravi

Tere!

Endometrioosist tingitud valusündroomi leevendamiseks on ka alternatiive: regulaarne võimlemine, akupunktuur, jooga, taimsetest preparaatidest näiteks pycnogenol (otsige apteegist) on olnud efektiivne.Kindlasti dieedi korrektsioon jne.

Laparoskoopial saab küll endometrioosi kolded välja lõigata, kuid ei saa eemaldada haigust, sest põhjust ei saa likvideerida, seda lihtsalt ei teate veel.Laparoskoopilise operatsiooni järgselt valu võib kaduda mitmeks kuuks kuni aastaks, siis 50 % valu tekib taas.

Radikaalne operatsioon endometrioosi korral tähendab emaka ja munasarjade eemaldamist, selle operatsiooni järgselt tekib kliimaks ja kirurgiliselt tekitatud menopaus, mille talumine võib olla päris vaevaline. Klimakteeriliste sümptomite leevendamiseks hormoonasendusravi teie puhul ju siis ka rakendada ei saaks. 

Dr. B.Tamm

View as RSS news feed in XML