Kõrvetised ja maovähk.

Last post 15 Jul 09, 23:08 by Dr Benno Margus. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  06 Jul 09, 19:18 2758

Kõrvetised ja maovähk.

Minu mõlemad vanemad ja kõik õed-vennad on mingil eluperioodil kannatanud tugevate kõrvetiste käes. Isapoolne vanaema suri maovähki, olevat samamoodi kõrvetiste üle kaevanud, täpsemalt tema kaebusi muidugi ei tea. Tema poeg, minu isa, suri samuti vähki.

Meil kõigil on A veregrupp.

Olen lugenud, et perekonnas maovähk ja A veregrupp on maovähi riskifaktorid. Kas ma peaks muretsema, kuigi ma hetkel enam kõrvetiste üle ei kurda? Küll aga on jätkuvalt kõrvetistega hädas minust mõned aastad vanem vend. Kui suur on maovähi tekke tõenäosus selliste riskifaktorite ja kaebuste olemasolul?

Naine 38.

•  15 Jul 09, 23:08 2764 in reply to 2758

Vastus: Kõrvetised ja maovähk.

Kõrvetised on reflukshaiguse tunnuseks, mitte aga maovähi sümptomiks. Reflukshaigus (juhul kui viimane kulgeb ösofagiidiga) võib mõnel juhul viia söögitoruvähi tekkimiseni, kuid ei ole maovähi riskifaktoriks. Geneetilist eelsoodumust aga ei saa eirata - seega kui Teie vanaema ning isa on surnud maovähki, siis on ka Teil see risk olemas. Kuna maovähk ei põhjusta varajases staadiumis mingeid vaevusi, siis ainus võimalus selle avastamiseks on teha gastroskoopia. Ühtki sedavõrd tundlikku vereanalüüsi kaudu määratavat markerit ei ole, mille alusel saaks kindlalt öelda, kas on maovähki või mitte. Maovähi üheks riskiteguriks on Helikobacter pylori infektsioon ning selle tagajärjel tekkida võiv atroofiline gastriit.