keeruline olukord

Last post 03 Jul 09, 7:15 by Dr Benno Margus. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  21 Jun 09, 12:16 2739

keeruline olukord

Tere. Mul on kohe mitu küsimust korraga.

Olen 24 aastane noormees ja olen mõnda juba mitu aastat olnud teadlik enda reflukshaigusest. Kuid kõrvetised esinevad üpris harva, võibolla korra kolme kuu jooksul. hoopis problemaatilisemad on minu jaoks teised asjad. Nimelt pidev (alatine) tükitunne kurgus, ettekummardudes ja muudel tegevustel kus pea peab võrreldes maoga "negatiivses kaldes" olema, tunnen vahel et maosisu tahab ülesse poole tulla. viimasel ajal on lisandunud veel neeluülitundlikus, mis avaldub kergesti tekkivas okserefleksis, vahel isegi söömise ajal, otseselt oksendama ei ole siiamaani hakanud kuid äärmiselt ebameeldiv on see sellegipoolest.
    Mulle on määratud ka omeprasool, mis ei paista märkmisväärselt toimivat.

Siit siis ka mõned küsimused. Kas need kõik üldse on reflukshaiguse sümptomid või on tundub tegemist olevat millegi muuga?
    Ma lugesin kusagil välismaa foorumist et mõningatel juhtudel mõjub piima joomine maole ärritavalt, ma nimelt tarbin iga päev palju piima. kas tegemist on müüdiga?
    Ja viimane küsimus milliseid ravimeetodeid või leevedavaid asju mulle soovitaksite?

•  03 Jul 09, 7:15 2753 in reply to 2739

Vastus: keeruline olukord

Reflukshaiguse tüüpilisimaks sümptomiks on kõrvetised. Kõrvetiste tekte soodustab täiskõhuga pikaliheitmine, kummardumine jne. Okserefleksi vallandumine söömise ajal ei ole reflukshaiguse tunnus. Küll aga võib reflukshaiguse korral tekkida söögitoruväliseid sümptomeid, nagu ka tükitunne kurgus, kuid reflukshaigus on vaid 1 ja vähemoluline põhjus tükitunde tekkimiseks. Seega tundub, et Teie vaevused on pigem seotud millegi muuga kui reflukshaigusega. Piima joomine ei mõju maole ärritavalt, seega soovitan edaspidigi palju piima juua - sealt saab inimene talle vajaliku kaltsiumi, et tulevikus ei tekiks luude hõrenemist. Mis puutub kummargil asendis refluksi (või regurgitatsiooni) tekkimist, siis selle vältimiseks soovitan vähem sellises asendis olla.
    Ravimeid on peale eelnimetatu veel teisigi, mida perearst saab retseptiga kirjutada.