endo?

Last post 03 Nov 09, 16:33 by Dr Brigita Tamm. 1 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  21 Oct 09, 18:38 11981

endo?

Tere!

Olen 21 aastane, 4 aastat võtnud rasestumisvastaseid pille. 2009 aasta veebruaris lõpetasin pillide võtmise, sest kihlatuga soov laps saada. Peale pille oli iga kuu menstruatsioon õigel ajal ja 4-5 päeva. Suurt valu ma ei kurda, üldiselt esimesel menstruatsiooni päeval annab alakõht natuke tunda, aga valuvaigistit vaja ei ole.

Augustis jäid päevad 2 nädalat hiljaks ja avastati paremast munasarjast tsüst. Sain tablette ja tsüst kadus ära. Käisin veel augusti lõpus kontrollis ja öeldi, et kõik korras. Nüüd, oktoobri keskel hakkas erituma pruunikat voolust, kuigi päevad olid veel pea 2 nädala kaugusel. Läksin arsti juurde, ja paremas munasarjas leiti jälle tsüstilaadne kujutis. Arst soovitas oodata päevadeni, et teada saada, kas olen äkki rase hoopis... Menstruatsiooni oodatava ajani oli veel 5 päeva aega kui algas veritsus. Läksin hirmuga uuesti arsti juurde. Arst tegi ultraheli ja ütles, et tsüst mille eelmisel korral avastas, on väiksemaks läinud aj tõenäoliselt selle pärast algas ka menstruatsioon varem. Arst kirjutas välja uuesti rasestumisvastased pillid, need siis peaksid ravima seda??

Kas see võib olla endometrioos? Kui kaua sellisel juhul peaks pille võtma?

Tänan ette vastuse eest!

•  03 Nov 09, 16:33 13352 in reply to 11981

Vastus: endo?

Tere!

Ei arva, et nüüd kohe peaks kahtlustama endometrioosi. Peale pikaajalist rasestumisvastaste pillide tarvitamist on Teie munasarjad hakanud tormiliselt funktsioneerima ja seetõttu ka ilmselt on tekkinud funktsionaalsed tsüstid, need tsüstid enamasti kaovad 2 kuu jooksul ja rasestumise võimalus on ka olemas. Piliidega ravi kestvuse otsustab siiski Teie arst.

Lugupidamisega dr. B.Tamm